Firmy v Česku míří na cloud?

Dnes vyšel článek na ihned.cz s názvem Firmy v Česku míří na cloud. Průkopníky jsou T-Mobile, ČEZ nebo Poštovní spořitelna.

Sám pracuji v organizaci, kde se přechází z nativních databázových systémů do cloudu s webovým rozhraním. Nedivím se odborným IT pracovníkům, kteří na cloudovské softwarové řešení nadávají a nedají dopustit na nativní aplikace a lokální databáze. Ale cloud řešení za to nemůže, problém je v nedostatečné informovanosti a v nekvalitním naprogramování cloudovských aplikací. Především jde dva zásadní aspekty – o rychlost a bezpečnost.

Pokud firma nebo organizace pustí do ostrého provozu nevyladěný program, kde se stejné pracovní činnosti natahují z několika sekund na desítky minut, nedá se divit, že jak mezi odborníky, tak i mezi laiky se šíří odpor vůči podobným nástrojům. To ale není problém cloudovského řešení, ale šikovností programátorů. Když se chce, dá se internetová aplikace naprogramovat tak, aby jednotlivé úkony byly stejně rychlé, ne-li rychlejší, přehlednější, ergonomičtější a praktičtější. Rychlost pro mě osobně není argument proti zavedení cloudovského systému ve organizacích.

Druhým problémem je údajně bezpečnost. Přiznám se, a rovnou na začátku, že nejsem bůhví jak skvělý odborník na bezpečnost, šifrování a podobné zabezpečovací systémy. Jsem rád, pokud něco takového funguje na pozadí, bez mého zásahu do čehokoliv podobného. Přesto, měli jste někdy problém s maily, které jsou od počátku v cloudovském režimu? Kolik citlivých informací máme v mailové schránce –  hesla, registrační přihlášky, faktury, platby, maily z banky včetně platebních příkazů, atd. atd…. a neřešíme tu bezpečnost. Považujeme to za samozřejmé, že to je tak v pořádku. Proč u jiných, možná mnohem méně důležitých dokumentů ty problémy ale začínáme řešit a přijdou nám důležité? Být drobným živnostníkem, tak se vůbec nerozmýšlím a realizuji firmu jen v cloudu. U větší korporace bych se mohl bát možného proniknutí konkurence, ale je jen a jen na mě, jak si data zašifruji, jaké bezpečnostní systémy zvolím, aby nikdo k mým datům nepronikl.

Vždy tu ale přes všechny bezpečnostní zábrany existuje riziko selhání konkrétního jedince, který prozradí heslo, prodá čipovou kartu, atd. Ale jaký je rozdíl mezi tím, kdy vrátný poskytne univerzální klíč zloději v porovnání s tím, kdy někdo prozradí heslo? Žádný. Cloudu se bojíme jen díky tomu, že nám to přijde jako něco nového, a co je nové, to je nebezpečné, nevyzkoušené. Je to zbytečná obava. Cloud má budoucnost a za několik málo let bude pro nás práce v cloudu stejně tak přirozená jako práce s textovým editorem.