Proč minimalismus?

Svět je rychlý. Vidíme to a vnímáme to. Znáte ten pocit, kdy byste potřebovali, aby se den nafoukl na dvojnásobek. A že takových dní je víc a víc. Svět kolem nás zrychluje a my máme pocit, že toho paradoxně stíháme čím dál tím míň… Čím to je?

Soustředit se na to podstatné. Jednoduše dýchat. Méně se stresovat. Neustále a kontinuálně vylepšovat denní rituály a činnosti. Obklopovat se jen tím, co potřebujeme. I to je minimalismus.

Osobně jsem o minimalismu začal přemýšlet před pár lety, dostal jsem se k tomu přirozeně svým projektem bezpapírové kanceláře, kdy jsem hlavně doma začal vše digitalizovat a zbavovat se šanonů a papíru. Byl to jen malý první krůček, ale od té doby mám neustále 3 šanony, kde mám 15 let staré dokumenty. Jinak mám vše v digitální podobě ve složkách. Úleva.

Ale v poslední době jen digitalizace domácnosti už přestávala stačit. Vše se ke mě začalo hrnout online v přímém přenose. Informace, události, války, havárie, svatby, oslavy, dovolené. Sociální sítě jsou toho plné. Do toho se přidaly streamovací služby a další tlak na to, co všechno bychom chtěli vidět a nemáme na to čas. Nakonec začala růst obliba podcastů a další dilema – pustit si v autě hudbu, ale to potom nestihnu aktuální podcasty.

Ale nejsou to jen informace, co se na nás valí, jak je všechno rychlé, tak i po nás se toho chce hodně, úkoly v práci střídají domácí úkoly. Mobil se začíná plnit a jednou za čas, se dostaneme do situace, že nechceme úkolovník ani otevřít, protože víme, že tam je 10 úkolů, které jsme prostě už prošvihli….

Jak z toho ven? Začal jsem hledat cestu, jak si ten den zjednodušit. První, co mě napadlo, je psát si diář. Vyzkoušel jsem všechno možné, papírový, digitální v iPadu pomocí aplikace Goodnotes. A nakonec jsem skončil u obyčejné jednoduché poznámky v mobilní telefonu v nejjednodušší aplikaci. A tam mi to došlo. Méně je více. Začal jsem to pozorovat již první dny, kdy jsem si vytvořil strukturu věcí, které si chci ten den poznamenat. První náznak minimialismu, objevování článků, zjištění, že nejsem sám a je to ve světě téma, které roste na popularitě.

Druhým momentem změny, která mi pomohla, byl článek, který popisoval, jak psát diář. Bylo tam doslova napsáno. Začněte každý den znovu. Pokud přerušíte, nic se neděje. Nevracejte se, nedoplňujte staré věci, koukejte jen na dnešek a dívejte se dopředu. Nepište diář s tím, co bylo, ale to co chcete dnes a co bude. S tím, že se k tomu můžete kdykoliv vrátit, pokud to téma bude zase aktuální. Geniální. Najednou jsem se uklidnil a od té doby už rok bez přestávky používám systém, který mi opravdu zjednodušil život.

Každý den je nový, pokud na něco zapomene, přerušíte nějakou sérii, nic se neděje s novým dnem je tu nová příležitost.

A víte co? Učím se stále dál. Minimalismus je veliké a hodně široké téma. Já sám jsem na jeho začátku. Tam, kde mě to baví a kde jsem se inspiroval. A postupně budu pokračovat v dalších tématech a životních situací. Je to vzrušující cesta, která mě baví. A třeba bude bavit i vás :-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *