Proč dnes nemohu jít volit…

Ne, důvodem opravdu není to, že bych nechtěl volit. Pokud mohu jít k volbám, tak k nim vždy jdu. Cítím to jako svoji povinnost. Pokud někde žiju a chci aspoň trošku ovlivnit svůj prostor kolem sebe, nemohu o tom jen mluvit.

Jenže v letošním roce jsme dostali pozvánku na oslavu sedmdesátin do Basileje. A to se prostě musí… Podíval jsem se na web Ministerstva zahraničí, kam všude se dá jít s volebním lístkem volit. Ale těch míst, kde se dá hlas odevzdat, je ve světě jak šafránu. To je opravdu jen pro ty, kteří bydlí v blízkosti hlavních měst, respektive zastupitelských úřadů.

A zde se dostávám k samotnému jádru problému. Je rok 2017. A my stále, již dobrých 100 let, volíme stejně… papírově. V době, kdy bez problémů řešíme veškeré finanční transakce přes internet, v době, kdy si přes internet umíme zajistit doslova cokoliv, nemůžeme stále přes internet volit. Chápu. Je zde otázka důvěryhodnosti a možnosti falšování. Ale máme tu samou důvěru v papír? Tomu nějak slepě věříme, ale počítačům šanci dát nechceme.

Osobně mi nevadí papírové hlasování. Zachoval bych jej. Ale proč si nemohu vyzvednout elektronický volební průkaz, kde bude jednorázový přístup na webovou stránku, heslo budu mít v obálce (podobně, jak dostanete PIN od banky) a v den voleb bych tak mohl odvolit z jakéhokoliv místa na světě… Technicky to v dnešní době není žádný problém.. a náklady? Popravdě by mi stát měl umožnit hlasovat a v této chvíli by náklady neměly hrát hlavní roli…

Budu tak teď v těžké situaci, kterou snad prožívám poprvé… nemohu si zanadávat, jaké trouby jsem zase zvolil😁. Ale mám čtyři roky na to, abych zkusil zajistit alternativní elektronický volební hlas… Dost dlouhá doba, aby se to mohlo podařit. Co vy na to?