Colmar a Aareschlucht

Ani letos v létě mi nechyběla v cestovním deníčku Basilej. Město na hranici s Německem a Francií umožňuje spoustu skvělých výletů. V rámci krátké čtyřdenní návštěvy jsem navštívil úžasné francouzské městečko Colmar, německý Freiburg a dechberoucí přírodní úkaz Aareschlucht ve švýcarských Alpách nedaleko Luzernu.

Colmar

Colmar je malé francouzské městečko s 66 tisíci obyvateli, které je charakteristické pro jeho gotickou architekturu. Historické centrum města je jedním slovem úchvatné díky překrásným hrázděným domům. Centru města se přezdívá La Petite Venise (Malé Benátky) díky množství vodních kanálů. Půjčit si dokonce můžete místní gondolu. Vůbec jsem o městečku před návštěvou neslyšel a asi jsem byl jediný. Tolik turistů snad není ani v mnohonásobně větší Basileji :-). Hned v prvním obchůdku jsme si dali přímo skvostnou makronku z cukrářství s téměř dvěstěletou tradicí a okamžitě si nás to město získalo!

Colmar Colmar Colmar

Hlavní dominantou města je basilika St. Martin z přelomu 13. a 14. století. Město má také jednoho slavného rodáka, sochaře a architekta Frederica Augusta Bartholdiho, který je autorem sochy Svobody. Její kopie je prý na nějakém kruhovém objezdu při výjezdu z města, my jsme ji však neviděli (důvod navštívit město znovu :-)).

Bailika St. MartinMusee Bartholdi

Pro město je typická bohatá květinová výzdoba a skvělé víno. Zdejší odrůdy Pinot Gris, Riesling nebo Muscat jsou jedním slovem skvělé!

Colmar Colmar Colmar

Freiburg

Nedaleko od Colmaru, na německé straně se nachází Freburg, historické město s více než 200 tisíci obyvateli.

FrebirgFreiburg

Jeho dominantou je Dóm Panny Marie ze 13. století. Jedná se o trojlodní románsko-gotickou katedrálu 127 m dlouhou, s mohutnou 116 m vysokou věží v průčelí. Pro město jsou typické vodní kanálky podél chodníků. Nejdříve jsem si myslel, že se jedná o nějaký důmyslný kanalizační systém, ale voda v nich byla čistá. Jinak jsme z Freburgu byli spíše zklamaní. Neměli jsme na něj moc času a nevěděli, kam pořádně jít. Trochu se nám to vymstilo a pokazilo nám to názor na město, které si to určitě nezaslouží.

IMG_1569 IMG_1582 IMG_1576

Ve městě jsme byli v neděli a bohužel jsme neměli štěstí ani na otevřenou příjemnou kavárnu. To mi trochu pokazilo dojem z návštěvy města, protože bez dobré kávy a příjemného prostředí místní originální kavárny nerad navštívená města opouštím. 😃 Ale dám Freiburgu v budoucnu ještě jednu šanci!

AAreschlucht

Třetí den jsme vyrazili na výlet do švýcarských Alp za město Luzern, kde je soustava nádherných alpských jezer. Na koupání jsme si nakonec vybrali jezero Lungerer See. Voda měla příjemných 21. A přiznám se, že koupání v alpském jezeře mě nadchlo. Troufám si tvrdit, že je to snad lepší než moře. Ty pohled na okolní vysoké kopce jsou nezaměnitelné.

IMG_1605 IMG_1592 IMG_1591

Nakonec jsme se zavítali do nedalekého městečka Schattenhalb, odkud jsme se už po svých vydali k soutěsce Aareshlucht nejdelší švýcarské řeky Aaren.

IMG_1618 IMG_1742

Úsek dlouhý 1,5 km je lemovaný vysokými skalami (až 50 metrů), do kterých jsou ukotvené lávky pro turisty. V nejužších místech má soutěska jen několik metrů!

IMG_1741 IMG_1722 IMG_1644

V jedné ze skal je železniční tunel, který je napojený na dvě jeskyně vytesané za války německými vojáky. Úkryt pro 200 vojáků ale nikdy nebyl využit. Společně se skalními tunely je to neskutečná podívaná a decentní adrenalinový zážitek. Cena za procházku je sice 8,5 franků, ale nebudete litovat!

IMG_1682 IMG_1653 IMG_1626

TIP za závěr. Basilej není zrovna nejlevnější město. výhodou však je, že přímo sousedí s německým městečkem Weil am Rhein, do kterého dokonce zajíždí z Basileje tramvaj. Ubytování, služby, benzín jsou zde o mnoho levnější.