Apple iDesk – bezpapírová budoucnost?

Určitě si všichni občas položíme otázku, jakými směry se bude technika v budoucnu ubírat. Co všechno ještě zanikne, aby vzniklo něco nového? Kolik, na tehdejší dobu moderních věcí, dnes spatříme pouze v muzeích (gramofon, kazetový přehrávač, telegraf, atd.). Vždycky jsme si na novou technologii zvykli tak rychle, že jsme přechod ze starší na novou zvládli s přehledem (kupříkladu fotografie). Papír se tu však drží tisíce let, prošel si vývojem od papyrusu až po dnešní podobu. Může se objevit vynález, který i tuto mnoho staletí starou technologii nahradí?

Současná zařízení a koncepty

Papír je tu mezi námi i dnes proto, že současná technologická zařízení nedokázala dostatečně nahradit pohodlné používání papíru. Nic nezvládne tak rychle zapsat informaci, jako dobrá tužka na čistý list papíru. V jednu chvíli jsem se i já domníval, že nové tablety by mohly být tou správnou cestou. Nejsou. Tablet  (iPad, 1. generace) používám k pracovním účelům bez měsíce dva roky a nikdy mi nenahradil papír. Proč? Stále to není tak pohodlné a rychle po ruce. Jako dobrý příklad uvedu kalkulačku. Než zapnu iPad, otevřu potřebnou aplikaci, zapomenu už, co jsem chtěl spočítat. Obyčejná kalkulačka, která se funkčně neliší od podobných zařízení z 80 let, vyhrává na celé čáře. Na psaní pomocí speciální tužky (sylus) to není vůbec pohodlné, tablety jsou těžké, stylusy neohrabané a psaní delších textů velmi nepraktické. Ne to není správná cesta.

Další možností by mohly být unifikované zařízení, (ve stylu elektronických čteček knih), které by zvládly zaznamenat stejně rychle naše myšlenky jako tužka  a papír, rozpoznaly by tlak tužky pro psaní různě tlustých čar. Bohužel se dnes stále podobná zařízení nacházejí ve vývojových centrech. Ještě nikomu se nepodařilo komerčně vytvořit zajímavý produkt, kterým by se na trhu prosadil. Velmi nadějně se tvářil koncept Noteslate. K dnešnímu dni mají na Facebooku úctyhodných 18.939 fanoušků. Na neexistující produkt je to skvělé číslo. Ukazuje to hlad uživatelů po podobných zařízeních. Podobné produkty nejenže nelze zakoupit, ale dokud si to sami nevyzkoušíme, tak nebudeme vědět, jestli je to novodobá hliněná destička z plastu, která dokáže dát papíru sbohem.

Současné tablety a podobná zařízení nejsou tím správným prostředkem, který má nahradit papír. A jednoúčelová zařízení neexistují. Co s tím? Bude tu papír za dalších 2000 let? Nemyslím si. Možná, že budoucnost je blíže než si myslíme. Jen bude chvilku trvat, než se dostanou výrobky do stádia, kdy si ji budeme moci koupit do práce nebo domů. Ale při současném rychlém vývoji tomu dávám maximálně 10 let. A to uteče jako voda. A k čemu tak tajemně mířím?  Koncept designéra Adama Bentona nám ukazuje, jak by mohla vypadat pracovní deska od společnosti Apple.

Apple iDesk koncept

Apple iDesk je koncept, který reálně ukazuje pracovní prostředí příštího desetiletí. Představte si stůl, který funguje jako jedna veliká aktivní pracovní plocha. Jednoduše si na stole vytvoříte poznámku s telefonním číslem, které Vám někdo nadiktuje do telefonu. Položíte na stůl mobil, synchronizujete tak aktivní desku a aktuální kalendář, poznámky, rozpracované dokumenty. Přijdete domů, položíte telefon na stejný iDesk a můžete po chvilce pokračovat v započaté práci. Sami se rozhodnete, jaká aktivní okna budete mít na stole a jaká na displeji. Kalendář, úkoly můžete mít po ruce, stejně tak jako rozpracované dokumenty (které mohou připomínat současné komíny dokumentů, které všichni na stole máme) a v neposlední řadě by podobný koncept znamenal velmi rychle konec výše zmíněné prehistorcké kalkulačky :-).

Apple iDesk koncept Adama Bentona
iDesk by Apple

Přiznám se, že se po delší době objevil koncept, který v mých očích nemá daleko do reálného provozu. Pokud se podaří zlevnit výrobu displejů na přijatelnou cenovou úroveň, nebude již nic bránit v cestě, aby se podobná zařízení začala využívat v  kancelářích a domácnostech. Již dnes nabízí Microsoft svoji verzi iDesku pod názvem Microsoft Surface. V současné době ale Microsoft Surface využívají spíše odborná zařízení, a instituce, které se nebrání inovacím i za cenu vysoké vstupní investice. Těšíte se na podobná zařízení? Využili byste je v práci nebo doma? K čemu byste podobná zařízení využili? Mnoho otázek pro vývojáře, aby nám připravili produkt, z kterého nás nebude bolet hlava, kde nebudeme naříkat, jak je něco příliš kostrbaté. Aby to bylo jednoduché a použitelné. A to je na tom asi to nejtěžší. Uvidíme s čím nás výrobci v dalších letech překvapí. Doženou naše představy reálnými produkty? Někdy si říkám, kéž by… :-).