Ztráta dokladů? Pokud digitalizujete, může Vás to zachránit

Asi se Vám to už možná někdy stalo. Připravujete se na krátký výlet do zahraničí. I když máte vše samozřejmě týden připravené, poslední minuty jsou velmi hektické. Po stovkách kilometrů za volantem náhle zjistíte, že jste doma nechali tašku s peněženkou. Co teď?

Nechali jste tak doma nejen všechny platební a kreditní karty, ale také řidičský průkaz, občanku, kartičku zdravotního pojištění.

Co s tím? Je dobré mít všechny důležité doklady naskenované a uložené v mobilním telefonu. Skenování je otázkou pár sekund. Není potřeba použít nějaké speciální aplikace. Stačí vzít fotoaparát, vyfotit si občanský průkaz, řidičský průkaz, pas, kartu pojištěnce a pokud jedete autem, tak se bude hodit i malý technický průkaz.

Rozhodně nedoporučuji mít doklady mezi fotkami v galerii. Těžko je budete mezi tisíci fotkami dohledávat. Máte ale několik možností, jak se s tím popasovat. Asi nejjednodušší variantou je vytvoření alba v telefonu. Fotky dokladů také můžete uložit na nějaká datová úložiště (Google Drive, Dropbox, atd.), zde si ale musíte dát pozor, abyste nafocené doklady měly přístupné i bez internetu. Můžete pro naskenované dokumenty využít také poznámky v telefonu, které si můžete i zamknout. Možností je mnoho, záleží jen na Vás a především doporučuji uložit doklady tam, kde je budete hledat a kde je snadno dohledáte :-).

Pokud se Vám tak stane, že Vám někdo ukradne v zahraničí peněženku, můžete se zastavit na ambasádě, ukázat naskenované doklady a celý proces je mnohem rychlejší. Nezkoušel jsem ukázat doklady na displeji policejní hlídce, ale pokud budete mít štěstí na dobré policajty, mohlo by to projít :-).

Digitalizace vlastních dokumentů Vám tak může zachránit kůži v případě, že se dostanete do složité situace. Rozhodně to nepodceňujte!