Přednáška – Proč používáme papír?

Pro společnost Aperta a Okresní hospodářskou komoru Jablonec nad Nisou jsem připravil prezentaci na zadané téma Ekologická stopa podnikání. Zabýval jsem se myšlenkou proč v dnešní době, kdy technologie zaznamenávají neskutečný rozvoj, neustále spotřeba papíru roste.

Spotřeba papíru vzrostla jen v české republice téměř 2,5x od roku 1994 na současných 130kg na osobu. Ve vyspělých státech světa se spotřeba papíru vyšplhala až na neuvěřitelných 300 kg! Dnes, kdy je elektronizace dokumentů snazší než kdykoliv v minulosti.

Já osobně jsem si rostoucí spotřebu papíru odůvodnil tím, že nám na straně jedné počítače zrychlily pracovní procesy, které vedou k tomu, že toho díky počítačům uděláme mnohem více, ale výstupem většinou vždy bývá papír. Jen si uvědomme, jak složitě se před tím, než byly počítače, psaly a odesílaly dopisy….

IMG_2517

Druhým důvodem je právě rostoucí životní úroveň a nebývale aktivní marketing. Bohatí lidé více kupují, tj. je spotřebováno větší množství obalového materiálů (který tvoří až 50% celkové spotřeby papíru). A marketing? Jen u nás neskutečně vzrostlo množství prospektů, které dostáváme každý den do schránek… to jsou desítky kilogramů ročně.

Kde bychom mohli začít s úsporou? Téměř 50% spotřeby papíru slouží ke krátkodobému využití. Může se jednat o účtenky, faktury, něco si vytiskneme z počítače jen abychom to zkontrolovali, atd. Pamatuji se, že mi v Apple prodejně v USA už v roce 2012 položili dotaz, zda chci fakturu poslat e-mailem nebo vytisknout.

Je jen na nás, jak budeme šetřit přírodu. Papír je sice sám o sobě ekologický, to se ale nedá už říct o jeho výrobě. Proto má smysl chovat se i k papíru ekologicky a neplýtvat jím nadarmo.

Prezentace ke stažení:

Snímek obrazovky 2017-09-22 v 13.51.55