Neschopenky budou od roku 2019 v elektronické podobě

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce od ledna 2019 spustit elektronickou verzi neschopenky. Systém však nebude povinný a lékaři se do něj mohou přihlásit dobrovolně.

Ministerstvo už jednou chtělo elektronické neschopenky spustit již v roce 2013. Přes veliký odpor lékařů se to však nepodařilo. Nyní, kdy je systém navržený jako dobrovolný, je odpor menší. A je to logické. Podle aktuálních průzkumů až 10% lékařů stále nepoužívá počítač. Na druhou stranu je skvělé, že je cca 10% lékařů, kteří už dnes vedou své ordinace výhradně bez papírů.

Jak bude e-neschopenka fungovat v praxi?

Dnes lékaři vyplňují pětidílný formulář, dvě části posílají okresní správě sociálního zabezpečení. To celé jen na poštovném stojí přes 5 milionů korun. Odpadne tak náročné přepisování milionů formulářů ročně. Zaměstnavatelům také odpadne papírová korespondence s úřady.

Podle návrhu ministerstva se lékaři připojení k internetu přihlásí do systému e-neschopenek, vyplní potřebné údaje a formulář on-line uloží. Na neschopenky se také mohou dívat zaměstnavatelé, kteří také uvidí povolené vycházky u svých zaměstnanců pro případné kontroly.

Zároveň nemocní pacienti nemusí s neschopenkou k zaměstnavateli. Stačí vše oznámit telefonicky nebo pomocí e-mailu, protože si zaměstnavatel vše obratem ověří v systému neschopenek.

 

Závěr

Je pozitivní, že se stát postupně snaží o elektronizaci svých agend. Bohužel to jde zatím hodně pomalu. Kdyby s tím přišel v roce 2013, tak by to bylo vynikající, v roce 2019 už tím stát nikoho neohromí. Bylo by třeba opravdu přidat plyn a začít systematicky likvidovat jeden papírový formulář za druhým. Mojí vizí by bylo vytvoření osobního portálu, kde jsou jednak povinné moduly (třeba právě neschopenky) a následně volitelné moduly (daňové formuláře, obecní formuláře – například platby za odpady, atd.). Bylo by skvělé, pokud bychom mohli veškeré státní a obecní platby realizovat z jednoho místa napojeného na naše osobní bankovnictví.

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/elektronicke-neschopenky-e-neschopenky-ministerstvo-prace-pqt-/ekonomika.aspx?c=A170418_204729_ekonomika_ale