Skenujeme dokumenty pomocí iPhone

V dnešní době není nutné vlastnit speciální skener, který na stole zabírá místo. Pokud chcete rychle digitalizovat účtenku, vizitku, fakturu, postačí vám iPhone a mobilní aplikace. Některé toho umí opravdu hodně.

Obchod Appstore pro zařízení iOS (iPhone, iPad) nabízí veliké množství speciálních aplikací určených pro skenovní. Liší se především množstvím funkcí a kvalitou zpracování obrázků. Výsledný dokument tak nevypadá jako fotka, ale jako by byl opravdově naskenovaný, umí zamaskovat různé nerovnosti, pokrčení papíru, atd. Čím modernější a novější telefon nebo tablet máte, tím budou výsledné dokumenty kvalitnější. Pojďme si představit ty nejlepší.

Scanner Pro by ReaddleScanner Pro
Výrobce: Readdle
Cena: € 5,89
Tento program patří mezi to nejlepší, co můžete na svůj iPhone/iPad nainstalovat. Jako jeden z mála programů umí automaticky nastavit okraje dokumentu při focení, umí ukládat vícestránkové dokumenty do PDF. Má široké možnosti exportu. Umí ukládat soubory na iClaud a má bohaté možnosti exportu (do mailu, Evernote, Google Drive, DropBox, atd.). Výhodný je speciální mód, který zvýrazní písmo u textových dokumentů. Osobní zkušenosti s iPad mini 2 jsou výborné. Jen při snaze najednou naskenovat(nafotit) více dokumentů aplikace padá.

Moje hodnocení 4/5

Snímek obrazovky 2013-12-06 v 21.47.36Snímek obrazovky 2013-12-06 v 21.48.02Snímek obrazovky 2013-12-06 v 21.47.45

 

Snímek obrazovky 2013-12-06 v 22.09.18Genius Scan+
Výrobce: The Grizzly Labs
Cena: € 2,69
Aplikace má velmi čistý design, který se nese v duchu změn iOS7. Obsahuje podobné funkce jako Scanner Pro, chybí mu však označení okrajů dokumentu v reálném čase při focení. To skenování pomocí mobilního telefonu velmi urychluje. u Genius Scan+ musíte chybné okraje dokumentu opravit manuálně. Skenování je tedy o chloupek pomalejší. Výhodou je, že si můžete vyzkoušet verzi zdarma. Pokud využijete funkce placené verze, není cena za velmi kvalitní program vůbec špatná! Genius Scan+ rozhodně vítězí v poměru kvalita/cena.

Moje hodnocení 3,8/5

Genius Scan+ Screenshot 1Genius Scan+ Screenshot 2Genius Scan+ Screenshot 3

 

Turbo ScanTurbo scan
Výrobce: Piksoft Inc.
Cena: € 2,69
Aplikace poskytuje jak rychlost, tak dobrou kvalitu obrazu. Umožňuje vyfotit až 3 snímky jednoho dokumentu, docílí tak vysoké kvality dokumentu. Na druhou stranu se tak skenování dokumentu protahuje. Pokud Vám však záleží na kvalitě, je Turbo scan dobrou volbou. Na rozdíl od výše uvedených programů neumožňuje přímý export do cloudovských aplikací typu Dropbox, Evernote a další. Jedinou možností je otevřít naskenovaný soubor přímo v aplikacích. Je to bohužel pomalejší způsob, jak dostat naskenované dokumenty do oblíbeného programu.

TurboScan screenshot 01TurboScan screenshot 02TurboScan screenshot 03

Moje hodnocení 3/5

Závěr
Jak přistupujete ke skenování pomocí mobilního telefonu? Berete to spíše jako nouzovou záležitost, nebo jste už prodali svůj stolní skener na Aukro a používáte na digitalizaci dokumentů telefon nebo tablet? Jaké jsou Vaše zkušenosti?